Skip to main content


Forskere finder det enzym, der får det til at klø

Når atopisk eksem klør, så tyder ny forskning på, at det skyldes et enzym, der findes i en helt almindelige hudbakterie, som op til halvdelen af befolkningen går rundt med.

Selvom fem procent af den voksne befolkning i Danmark har atopisk eksem, så er det sjældent nyheder om sygdommen finder vej til de mere populære medier. Men ikke desto mindre kan man læse om den ny og spændende opdagelse i Illustreret Videnskab.

Det fremgår af artiklen, at når atopisk eksem klør, så viser ny amerikansk forskning fra Harvard, at det skyldes enzymet V8-protease, som er en af mange af de enzymer, der findes i hudbakterien stafylykok aureus. Det er en bakterie, som er en del af det normale mikrosamfund af hudbakterier, som findes i næsen og på huden og man regner med, at 30-50 procent af befolkningen har den. Den er ganske ufarlig, hvis huden er intakt. Man vidste også allerede, at bakterien kan forværre eksemet, hvis man har atopisk eksem. Det nye er, at den også kan sætte gang i kløen.

Forskningen er hidtil kun foretaget på mus. Men da forskerne senere tog hudprøver fra patienter med atopisk eksem, viste det sig, at de havde et højere niveau af bakterien og enzymet V8 end raske mennesker.