Skip to main content

Stort spring i behandling af atopisk eksem

Det har været to skridt frem og et tilbage, for lægemidlet lebrikizumab, der er en ny biologisk behandling til atopisk eksem. Mens USA’s Food and Drug Administration (FDA) for nylig sagde nej tak, så har Europakommissionen endeligt godkendt lebrikizumab.

Tyskland bliver det første land der kan tilbyde den nye behandling, og forventningen er, at Europa i løbet af 2024 kan følge trop og tilbyde behandlingen til patienter fra 12 år med moderat til svær atopisk eksem.

“De nye biologiske behandlinger markerer et paradigmeskifte i behandlingen af atopisk eksem, og godkendelsen af lebrikizumab repræsenterer et betydeligt spring fremad i vores mulighed for at give patienterne en effektiv og veltolereret behandling. Det giver os yderligere muligheder for at håndtere sygdommen og gøre en positiv forskel for patienter med atopisk eksem, hvilket giver nyt håb og forbedrede udsigter for deres liv og velbefindende,” siger Christian Vestergaard, overlæge og nytiltrådt lærestolsprofessor i hud- og kønssygdomme på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Virker alene og i kombination

Lebrikizumab er både testet som monoterapi og i kombination med topikale kortikosteroider hos voksne og unge patienter med moderat til svær atopisk eksem. Næsten 80 procent af respondenterne, som fortsatte behandlingen med lebrikizumab både som monoterapi og i kombination med topikale kortikosteroider i op til to år, oplevede vedvarende eksemfri hud, lindring af kløe og reduceret sværhedsgrad af sygdommen med en vedligeholdelsesdosering hver fjerde uge. De fleste bivirkninger på tværs af studierne var lette eller moderate i sværhedsgrad og førte ikke til afbrydelse af behandlingen.

Afvisningen i USA er formentlig også kun foreløbig. Dermatologisk Tidsskrift skrev for nylig, at Lilly, som er medicinalfirmaet bag, forklarer, at FDA ikke har rejst bekymringer om de kliniske studier, sikkerheden eller indlægssedlen for Lebrikizumab, men udelukkende skyldes fund ved et besøg hos en producent, der står for af fremstille lægemidlet for medicinalfirmaet.